maandag 23 november 2015

Pad en muur rond de vijver

Gisteren hadden we hier de eerste hagelbuien van deze winter, en toen we vanmorgen de gordijnen open trokken bleek er vannacht opnieuw wat sneeuw of hagel te zijn gevallen die nog een tijdje blijft liggen op ons nieuwe terras. 
 

Het belooft een koude ochtend te worden voor de hovenier.

Binnen bij de kachel zit Jeanet, die alles stap voor stap kan volgen omdat ze thuis zit, in verband met de operatie van afgelopen vrijdag. 
Henri heeft vanmorgen, voordat hij op pad ging, nog koffie voorbereid, zodat we ons van onze hoffelijke kant kunnen laten zien en de hoveniers halverwege de ochtend op een kopje koffie kunnen trakteren. 
Kortom... wij zijn er klaar voor!

Gelukkig is het buiten niet alleen koud, maar schijnt de zon ook volop. Dat lijkt ons een stuk prettiger werken dan in de regen. Gelukkig is de hovenier vandaag niet alleen, maar heeft hij vandaag zijn vrouwelijke maatje meegebracht, waardoor ook de wat lastiger klussen gemakkelijker geklaard kunnen worden.....

Afgelopen vrijdag hadden we al begrepen dat er niet meteen zou worden doorgegaan met het vlonderterras, omdat eerst een aantal nieuwe planken moesten worden geleverd. Daarom staan vandaan andere dingen op het menu, zoals het pad rond de vijver. 

Maar om te beginnen wordt de haakse bocht in het pad aan de voorkant van het huis gemaakt, waarbij begonnen wordt met de klinkers die de begrenzing van het pad aangeven. Vervolgens wordt de ruimte tussen de klinkers met gravier d'or gevuld.....  

... nog een hele klus, want de 'big-bag' met het basismateriaal staat bijna dertig meter verderop, helemaal aan het einde van de achtertuin.....





























Behalve de bocht naar de voorkant van het huis is ook een ruimte aangebracht voor de kliko´s. Want hoewel die naar ons idee niet echt een sieraad zijn voor de tuin, je moet ze toch ergens laten. Later komt hier nog een hek waartegen klimplanten worden gepoot, zodat de kliko´s langzamerhand uit het zicht zullen verdwijnen achter het groen.









De laatste stap in het pad naar voren wordt het egaliseren van de tegels aan de voorkant aan het huis. Die liggen nu nog behoorlijk wat lager dan het gravier d´or pad. 
Maar daarvoor moeten wij eerst zelf aan de bak, want aan de voorkant ligt nu nog tijdelijk de inhoud van de houtstek opgestapeld. Een mooie klus voor Henri om morgen of woensdag te doen.
 
Nadat het lemen pad op ´aftrillen´ na klaar is, zijn de staptegels in de tuin aan de beurt. Het idee is dat deze tegels worden omzoomd door lage, heerlijk geurende kruiden, zoals kruiptijm en andere lage plantjes die al in onze berging klaar staan om gepoot te worden. Als je dan in de zomer over dat pad loopt, dan ruik je de kruiden die je net met je voetstappen een beetje geplet hebt..... dat is althans het idee.

Het pad met de staptegels loopt rond de vijver en verbindt het lemen pad met het gazon Tot ons genoegen wordt het ontwerp van de tuin netjes nagevolgd. Alles wordt netjes afgemeten, zodat de afstand tot de vijver in de ronding gelijk blijft.


Om de inrichting van de tuin goed volgens tekening te maken, wordt  geavanceerde apparatuur gebruikt waarvan wij als amateurs geen idee hebben wat je ermee kunt doen....
  
 

Het eerste deel van de staptegels loopt in een rechte lijn naar achteren, om vervolgens rond de vijver terug te buigen naar het gazon. De tegels worden door de hovenier zo gelegd, dat de stapafstand niet te groot en niet te klein wordt! Dat hadden wij zelf niet beter gekund. 




Hieronder is te zien hoe de staptegels de bocht rond de vijver netjes volgen. ALs je zo kijkt, lijkt het alsof de tegels bijna doorlopen tot aan de straat, maar schijn bedriegt, omdat de vijver aan de achterkant een aarden walletje krijgt dat schuin omhoog loopt. 
Zo kunnen dieren straks makkelijker van de vijver op de walkant kruipen, verbeelden wij ons, bovendien komt aan de achterkant van de wal een stenen muur waar kikkers, salamanders en insecten een veilig heenkomen kunnen zoeken. 
 
De aarden wal wordt aan de achterkant begrensd door een stapelmuurtje van gebroken gewassen grindtegels die vroeger op ons terras lagen, en van andere overgebleven stenen en klinkers. Wij hadden iets dergelijks al wel eens gezien in voorbeeld tuinen zoals in Appeltern, maar het resultaat heeft ons positief verrast. Wij hadden niet gedacht dat zoiets in zo´n betrekkelijk compacte tuin als die van ons gerealiseerd zou kunnen worden!













Nadat dit allemaal gedaan is, wordt nog een begin gemaakt met het schapenhek aan de achterkant van de tuin. Hopelijk helpt dit om de baasjes uit de buurt niet langer hun honden in onze tuin te laten poepen, wat de afgelopen dagen wel het geval was.....






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.