zondag 29 november 2015

Het egelhuis

Ditmaal geen verslag van het werk van de hovenier, waarbij wij vanaf de bank zitten toe te kijken en hooguit af en toe een kop koffie of thee serveren, maar weer eens wat eigen werk. Het gaat om het ontwerpen, maken en plaatsen van een egelhuis.
Het werk van deze blog-entry was zaterdagmiddag al begonnen, en de studie voor het ontwerp heeft wel een week gekost.  Voor ons gevoel mag een egelhuis in de Biotope Garden, zoals onze hovenier onze tuin al vast heeft betiteld, niet ontbreken.

Het idee is natuurlijk simpel: een hokje waarin een egel kan overwinteren, of in het voorjaar een nest kan maken. We hebben weliswaar nog geen egels in de tuin gezien, maar ze moeten door de buurt scharrelen, want we hebben al wel een paar keer een overreden exemplaar gezien. Helaas.

Maar dan? Hoe groot moet een egelhuis zijn? Waar moet de ingang komen? Welk materiaal moet gebruikt worden? Vooral de site van de British Hedgehog Preservation Society blijkt een waardevolle informatiebron om een beeld te krijgen waar deze stekelige diertjes prijs op stellen. 

Nadat de plek voor het egelhuis in overleg met Jeanet is bepaald, kan Henri het ontwerp maken, met in het achterhoofd dat het overtollige douglas-hout van het terras voor het egelhuis dienst gaat doen. Dat is, net als het multiplex voor de boven- en onderkant van het hokje, van onbewerkt hout. De eerste stap is het selecteren van geschikte plankjes.....




....waarna de montage eigenlijk relatief snel gaat.



Hieronder is het egelhuis al vrijwel af, op de daken na. Via de ingang van ongeveer 12 cm breed, goed toegankelijk voor egels maar blijkbaar net te krap voor katten (en helemaal voor honden), komt de egel via een soort labyrint in het slaapvertrek uit. Dat moet groot genoeg zijn om een nest te kunnen maken, en klein genoeg om te voorkomen dat de egel tijdens zijn winterslaap teveel energie zou verliezen met het opwarmen van de ruimte......


Hieronder liggen beide daken er op. Het hoge dak van de "slaapkamer" is afneembaar zodat het hok, mocht het ooit bewoond worden, in het voorjaar kan worden schoongemaakt. Door het hok tegen de muur te plaatsen wordt de tunnel naar de ingang als het ware dubbel zo lang.


Op zondagmorgen volgt de plaatsing. Nadat we het hok met wat stro hebben gevuld, en voor  een zo goed mogelijke waterdichtheid nog wat extra plastic om het dak hebben geniet.... 


...... wordt het hok op een paar tegels geplaatst aan de zijkant van het huis....


....waarna alles wordt omgebouwd tot wat een verwilderd hoekje moet worden. Basis daarvan is het grootste deel van de inhoud van de houtstek, waarvan we nu definitief besloten hebben dat we dat hout niet meer gaan opstoken.


Hieronder het kant en klare, nu al redelijk gecamoufleerde egelhuis.


Over dit hout gooien we binnenkort nog wat oude bladeren, en we hebben al een paar klimmers in de hoek geplant die het geheel langzamerhand kunnen overwoekeren.


Het resultaat vanuit het perspectief van een nieuwsgierige egel die hier de buurt aan het verkennen is. 

Als een egel dit ziet, lijkt ons de keus niet moeilijk meer!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.