donderdag 26 november 2015

De pergola

De laatste klus van gistermiddag was het uitzetten van de lijnen voor ons avondterras met pergola, zodat vandaag met de bouw van die pergola een vliegende start zou kunnen worden gemaakt.

Dit terras gaat twee bij drie meter groot worden, en wordt voor een deel over de vijver heen geplaatst. Ons leek dit mooi, omdat je dan vanaf dit terras direct aan ons kleine waterpartijtje zit, met hopelijk zicht op mooie waterplanten en als het meezit kikkers en salamanders die op de rand van de vijver zitten te zonnen. Maar van de hovenier begrepen we dat dit niet alleen aangenaam, maar ook nuttig is, omdat het niet goed is als een vijver met een relatief groot ondiep gedeelte de hele dag in de zon ligt. 
Dat sterkt ons in het idee dat dit een goede keuze is geweest, en lijkt het ontwerp nog wat weldoordachter te maken dan het feitelijk was..... 

Boven dit terras komt een pergola. De palen daarvan zijn zo stevig dat we er een hangmat tussen kunnen spannen waarop je 's middags kunt wegdutten onder het lommerrijke blad van de druif en van de clematis. Of misschien van een blauwe regen, die ook een tijdlang één van onze favorieten voor deze plek geweest is, en nog steeds niet helemaal van het toneel verdwenen is. 


***

Maar voordat al deze dromen werkelijkheid kunnen worden, moet eerst het zware werk worden gedaan. De ochtend begint met nog eens nauwkeurig (na-)meten of alles goed komt te staan.


Daarna is het plaatsen van de palen aan de beurt, waarvoor behoorlijk forse gaten in de grond moeten worden gemaakt.....


....die bovendien nog eens precies op de hoeken van de uitgezette lijn moeten komen, zoals hieronder is te zien.


Nadat de palen zijn gezet, wordt onder het hele terras worteldoek aangebracht zodat onkruid zoveel als mogelijk wordt ontmoedigd om hier zijn groene kopje tussen de planken omhoog te steken. 
Als dat eenmaal is gebeurd, kan de constructie waarop de vloerdelen van het terras worden gelegd, worden aangebracht. Hieronder is te zien hoe dat er uit komt te zien, terwijl de hovenier een dubbelcheck doet of de vloerbalken precies passend zijn.


Als de vloerbalken van het terras eenmaal liggen, wordt ook duidelijk welk deel van het terras over de vijver heen komt te steken.


Nadat het 'fundament' van de pergola is gelegd, komt de bovenrand aan de beurt. Alles kan op ons nieuwe, royale vlonderterras worden uitgemeten, waarna de balken die bovenop komen te liggen in verstek worden gezaagd...... 


 ....om vervolgens vastgeschroefd te kunnen worden. 



Nu de eerste balken bovenop de pergola liggen, krijgen we al een aardig beeld van hoe het eindresultaat er uit komt te zien. 

Morgen wordt de pergola verder afgemaakt.

***

Omdat plannen vooruitzien is en er, nadat de pergola klaar is, weer een volgende klus in onze tuin wacht zoals de aanleg van de vijver.....

 
..... pompt de hovenier vandaag tussen de bedrijven door nog even onze met regenwater volgestroomde vijver leeg. Nu de vijver is leeggepompt, kan de vorm van de vijver verder worden gemodelleerd en de folie morgen of overmorgen worden aangebracht. 

Nadat de hoverniers na weer een flinke werkdag naar huis gaan, kijken wij nog even weer rond in de tuin. Hoewel de pergola nog niet af is, zijn we heel tevreden over het tussenresultaat. 
Vanuit de woonkamer zorgt het verticale element, dat de pergola is, voor een zekere 'diepte' in de tuin. Jammer dat het al zo snel donker wordt, anders hadden we nog iets langer van dit beeld kunnen genieten en kunnen dagdromen hoe het hier de komende zomer zal zijn..... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.