zondag 15 november 2015

En dan nu de tuin!

Nadat we in januari nog een nieuwjaarsfoto hadden geplaatst, is het akelig stil geworden op deze blog.
Natuurlijk hebben we in de tussentijd niet stil gezeten, maar we hebben vooral 'kleine' klussen gedaan. De stinkberging ingericht, de wasruimte opgeknapt, een werkhoek in de kamer gemaakt, dat soort dingen. Soms best behoorlijke klussen, maar telkens nét niet groot genoeg om op de blog te plaatsen. 

Maar nu is het een ander verhaal. 

Na een gevecht van bijna een jaar met de gemeente om een stukje groen naast het huis te bemachtigen, staat nu een complete tuinrenovatie voor de deur. Nog 1 nachtje slapen en dan is het zover. Morgenvroeg zetten we de wekker extra vroeg, want om half acht komt de hovenier langs om de tuin op de schop te nemen. 


Op het kaartje hierboven zie je waar het om gaat. Achter het rode huis is onze tuin groen aangegeven, en naast het huis is, als je goed kijkt, een extra strook van 26 x 3 m gemarkeerd. Dat was tot voor kort gemeentegrond, maar is nu van ons! Al met al hebben we nu in totaal een tuinoppervlakte van maar liefst 150 m2, voor de Randstad toch al een behoorlijk landgoed.

We hebben zelf een ontwerp gemaakt dat de hovenier gaat uitvoeren. De 'soll'-situatie. Dit ontwerp moet de basis worden voor onze natuurlijke tuin. Rondom komt een natuurlijke afscheiding van meidoorn en andere prikbossen, daarbinnen bloemenborders die vanaf het vroege voorjaar tot de laatste zomerzon in bloei staan en insecten een goed heenkomen geven, een vijver voor salamanders en kikkers, ruimte voor een essentiële moestuin, een terras om in de late avondzon nog een glaasje te kunnen drinken, enz. Misschien zijn wij wel hopeloos romantische stadsmensen, maar dat blijkt later dan wel weer.

Afgelopen vrijdag hebben we nog maar even een paar foto's gemaakt van de 'ist'-situatie. Zodat we later als het aanzicht veranderd is ons nog voor de geest kunnen halen hoe het ook alweer was.





Naast het huis staat nu nog onze siermaïs en de doorgeschoten cotoneasters die de gemeente hier eind jaren zeventig heeft neergezet. 

De hovenier gaat alle 'harde' onderdelen van het ontwerp uitvoeren, zoals:
  • struiken rooien
  • pad aanleggen
  • vijver aanleggen
  • vlonders en pergola maken
  • schapenhek (met haag) neerzetten
  • schutting met de buren maken
  • ...
Zelf willen we dan de beplanting 'doen'. Wat tot nu toe betekent dat we al wekenlang elke vrijdag en zaterdag de aanbiedingen van het tuincentrum opkopen. Met karrenvrachten tegelijk hebben we de aanbiedingen in huis gehaald.








Het betegelde terras, dat de komende weken gaat plaatsmaken voor een houten vlonderterras, stond bijna helemaal vol met alle planten uit de tuincentra en daarnaast met de kleinere planten die Jeanet zelf uit de tuin heeft gehaald. 

Inmiddels zijn al deze planten (en meer!) verplaatst naar de berging. Henri heeft een tijdelijke stellage gemaakt waar nu meer dan 100 planten staan...

 
Ook de houtstek moest er aan geloven. Alle stammetjes hebben we dit weekend op aangeven van de hovenier naar de voorkant van het huis verplaatst.



Henri heeft nog een rijtje tegels verwijderd. Tot hier komt het nieuwe vlonderterras.


De kliko's mogen ook een poosje elders bivakkeren.


Hoe was het ook al weer? Hieronder een beeld van de tuin vorig jaar voordat we het koopcontract tekenden. Ook de drie bomen die gekapt zijn stonden er toen nog.


Morgen gaat het dus gebeuren. Wij zijn benieuwd wat morgen ons gaat brengen. Zal het een heel erge kaalslag worden? We zijn al wel wat gewend, want vorig jaar zaten we ook van de ene op de andere dag te koop nadat de bomen gekapt waren...






Uit voorzorg hebben we binnen al vast gordijnen in de woonkamer opgehangen, zodat wij ons kunnen afsluiten van de kaalslag buiten en de buurtbewoners die hier hun honden uitlaten 's avonds niet naar binnen kunnen kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.