woensdag 25 november 2015

Het terras is af!

Na de verregende dag van gisteren zijn wij blij als we vanmorgen een waterig zonnetje zien als wij naar buiten kijken. Ook de vooruitzichten op 'buienradar' lijken positief. Weliswaar af en toe een buitje, maar toch ook de nodige opklaringen. 
Met dit weer zal de hovenier vandaag waarschijnlijk goed uit de voeten kunnen, en volgens planning het grote terras kunnen afmaken.

En als we beneden onze nieuwe gordijnen open doen, zijn de hoveniers inderdaad al volop bezig met de voorbereidingen om het vlonderterras af te maken. Vandaag komen de lastiger hoeken van het terras aan de beurt, omdat onze gevel halverwege wat in springt. Dit vraagt het nodige pas- en meetwerk, waarbij bovendien zal blijken dat de gevels nét niet helemaal parallel staan en er dus voor een mooie passing nogal wat meet- en zaagwerk nodig is.

Zoals hieronder rond de regenpijp in de hoek van het terras....


....en aan de andere kant waar om een dragende zuil van de gevel heen moet worden gelegd, terwijl de hoek daar net niet haaks blijkt.



Als het werk al een behoorlijk eind gevorderd is, is het niet alleen tijd om wat energie bij te tanken met een kopje koffie, maar kan ook even een informeel werkoverleg worden gehouden. Hoewel wij een vrij gedetailleerde tekening van de tuin hebben, komen elke dag toch wel weer kleinere vragen opborrelen over hoe dit zal worden gedaan of hoe dat moet worden aangepakt. 

Hieronder bespreekt Jeanet, met haar moodboard op de iPad in de hand, nog eens of we dezelfde beelden hebben, bijvoorbeeld over de poort die nog aan de zijkant moet komen.
Tot nu toe blijkt gelukkig dat we elkaar goed begrepen hebben, en als wij soms twijfels hebben hoe bepaalde elementen uit het ontwerp in de praktijk moeten worden uitgewerkt, kan de hovenier uit zijn ervaring putten en meestal goeie suggesties doen. 


Dan gaat het eigenlijke werk weer verder, waarbij het werk verdeeld wordt. Terwijl de ene hovenier bezig is om alle noodzakelijke schroeven in het terras te draaien.....

  
....is de andere de overstekende delen van de vlonderplanken met de cirkelzaag op de juiste lengte aan het brengen. De zaagsnede wordt gelukkig mooi recht doordat eerst een hulplat op het terras is geklemd. 
 


Nadat ten slotte de voorkant van het terras is afgewerkt met een verticaal geplaatste vlonderplank, wordt in de tweede helft van de middag nog een begin gemaakt met ons kleine terras met pergola, waar we in de zomer de laatste avondzon kunnen meepakken terwijl we - als het meezit - naar de kikkers in, of op de rand van de vijver kunnen kijken. 

Dat er voorlopig alleen nog maar zwarte, natte grond te zien is en een half met regenwater volgelopen gat waar straks de vijver moet komen, daar proberen we dan maar even doorheen te kijken.


Voor het precies stellen van de pergola worden op een vernuftige manier lijntjes gespannen. En om straks de planken op dit tweede terrein netjes in lijn te krijgen met het hout in de woonkamer en het grote terras, wordt er opnieuw vanuit de woonkamer een lijn uitgezet.


Binnen deze lijnen wordt morgen een begin gemaakt met de pergola. 

Nadat we eind van de middag, terwijl de hoveniers hun spullen in de auto doen en naar huis gaan, nog even een rondje door te tuin maken, lopen wij al te peinzen op welke hoek van de pergola straks de druif en de clematis zullen komen. En welke clematis dan waar komt. 

Gelukkig kunnen we daar nog even onze gedachten over laten gaan, want de planten worden op zijn vroegst eind volgende week gepoot.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.