maandag 10 november 2014

Een halve keuken


Dit is ongeveer hoe de keuken er een paar dagen geleden nog uitzag: een kale bodem waaruit een warm- en koudwaterleiding en afvoer tevoorschijn komen. 

Nadat we afgelopen vrijdag de kasten van Ikea in elkaar hadden gezet, was het de bedoeling om dit weekend zo ver als mogelijk met de installatie te komen. 

Dat het niet af zou komen, wisten we van tevoren eigenlijk al wel. 

Ten eerste kon Ikea twee kasten niet leveren zoals wij die voor ogen hadden, dus die zouden we zelf moeten bouwen, ten tweede hebben wij geen apparatuur die "voldoet aan de Ikea standaard", zoals een Ikea-medewerker het laatste stelde, en ten derde hebben we geen normaal werkblad maar gaan we zelf een werkblad uit meubelpanelen in elkaar lijmen. Kortom, het zou een weekend lang afzien worden.

Het begon met de montage van een rail waaraan de meeste kasten worden bevestigd. Dat maakt het, volgens Ikea, makkelijker om alles waterpas te krijgen en goed verankerd aan de muur. 
Hoe dan ook biedt de rail een goede gelegenheid om de hamerboor weer eens van stal te halen.




Daarna moet de eerste hoekkast worden gemonteerd, met zo precies mogelijk gaten voor de waterleiding en de afvoer in de bodem, zoals we laatst al schreven. Dat kost nogal wat tijd.....  

Na drie keer nameten uiteindelijk de boor erin gezet, en dan maar hopen dat je geen fout hebt gemaakt.....


.....en gelukkig goed gemeten! Zelfs de installateur, die zaterdag nog even aanwipte, vond dat het er wel strak inzat!




Nadat de hoekkast eenmaal op zijn plek staat, gaan de volgende kasten relatief snel. 

De voortgang stokt pas weer als we bij de kast komen voor de koelkast en de oven. Ikea maakt zo'n kast niet, maar Jeanet wilde toch wel heel graag de oven boven de koelkast zoals andere keukenleveranciers dat ook aanbieden. Dus besluiten we de standaardkast aan stukken te zagen en in te korten, totdat het zo'n beetje past. 



Als dat één keer staat, zijn alle kasten geïnstalleerd. 

Daarna kan het eerste deel van het werkblad er op. Dat bestaat uit twee afzonderlijke grenen panelen van anderhalve meter lengte die we de vorige avond met behulp van deuvels aan elkaar gelijmd hebben tot één paneel van bijna drie meter lang. Hieronder is het blad nog ingeklemd met vier zgn. 'sergeanten'.



's Avonds om half acht kunnen we, na het blad nog in de volle lengte van drie meter te hebben doorgezaagd, het blad op de onderkastjes leggen. 

Een eerste tussenstand. 


Moe en eigenlijk wel een beetje kapot gaan we op zondag pas tegen half tien naar huis. We weten nu al dat we morgen rustig aan zullen doen, ook al omdat Jeanet woensdag verhuist en we maandag en dinsdag de laatste dingen gaan inpakken en gaan overbrengen naar het huis van Henri.

Toch kriebelt het maandagochtend, en besluiten we om nog even de laatste laden in dit deel van de keuken te monteren. Zo krijgen we een eerste indruk van hoe de keuken wordt.



Wij zijn zelf best tevreden over het resultaat, ongeveer de lichte 'Nordic'-look zoals ons voor ogen stond, en we kijken nu al uit naar het moment dat ook de andere helft van de keuken er staat. Dat we daarvoor vermoedelijk nog een lang weekend in de weer moeten zijn, zullen we dan maar voor lief moeten nemen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.