donderdag 3 december 2015

In het donker

Na twee dagen stilte in de tuin heeft de hovenier vandaag de draad weer opgepakt. De komende dagen worden de finale in de tuinrenovatie, en zullen de laatste klussen worden gerealiseerd. Zo is het althans het plan.

De afgelopen blogs konden wij zelf zo ongeveer volgen wat er op een dag gebeurde, omdat Jeanet thuis was en Henri nog wat vrije dagen had genomen. Maar vandaag gaat dat niet lukken. Wij moeten op tijd de deur uit, en zullen niet voor donker weer terug komen. 
Gisteravond en vanmorgen hadden we nog even kort overlegd over de planning de komende dagen, en nadat we vanmorgen nog een paar laatste afspraken hadden gemaakt zijn wij vertrokken en konden de hoveniers ongestoord hun gang gaan.

De belangrijkste 'harde klussen' die vandaag op het programma stonden waren het afwerken van de schutting, het plaatsen van de palen die achterin de tuin de scheiding met de buren gaan vormen, en een begin maken met de poort aan de voorkant. 

Toen tegen zessen thuis kwamen, waren we nieuwsgierig hoe ver alles was gevorderd. Het valt uiteraard niet mee om in het donker te zien wat er is gedaan, maar dit is wat wij er van konden maken.

Direct aan de voorkant van het huis is gewerkt aan een betere aansluiting tussen het gouden pad en de tegels die daar naar toe leiden. Het hoogteverschil van een halve decimeter is weggewerkt, en zo te zien is het enige wat nog resteert een laatste portie gravier d'or om de aansluiting van het pad perfect te maken.



Direct om de hoek van het huis blijken de palen te zijn gezet die later de basis moeten vormen voor onze poort. Het zijn kastanjehouten palen, waartussen een hoog schapenhek komt. Vóór het hek komt vooral verwildering, maar als je eenmaal door het hek bent word je niet alleen verrast door een enorme bloemenzee (is het plan), maar ook door de rijke groenteteelt die in onze mini-moestuin uit het zaadpakket met als thema Little Italy onder de inspirerende begeleiding van Robby uit Edegem zal uitgroeien.



Op het vlonderterras achter het huis staat al het frame klaar voor de poort, dat is geconstrueerd uit overgebleven hout van het deel van de schutting dat we niet nodig hadden. Zo wordt zoveel mogelijk materiaal gebruikt en hoeft zo weinig mogelijk te worden afgevoerd of te worden opgestookt in de houtkachel. 

Links van het frame is onze korte schutting te zien....


....terwijl aan de andere kant van de (fors gesnoeide) taxus de palen de rest van de half open afscheiding met de buren gaan vormen. Het idee is dat deze palen uiteindelijk grotendeels begroeid raken met klimplanten en dergelijke, zodat tussen ons en de buren vooral het gevoel van een groene afscheiding overblijft. 


In totaal zullen er zes palen komen over een lengte van een slordige anderhalve meter, maar vandaag konden alleen de eerste vijf neergezet worden omdat de zesde nog moet worden besteld. Op die plek staat nu tijdelijk een stompje als de laatste melktand in een verder volwassen gebit.



Van achter uit de tuin gezien begint het totaalbeeld vorm te krijgen. Tegen het stapelmuurtje rond de vijver liggen een paar gegalvaniseerde betonmatten te wachten die nog aan de schutting zullen worden gemonteerd zodat klimplanten daar lekker bij omhoog kunnen groeien.



Maar dat komt morgen. En misschien blijkt er dan nog wel meer gedaan te zijn, alleen is ons dat in het donker niet opgevallen. 

Gelukkig zijn we morgen thuis zodat we de vorderingen weer bij daglicht kunnen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.