vrijdag 4 december 2015

Een zonovergoten werkdag

De hoveniers beginnen vanmorgen al terwijl wij nog aan het ontbijt zitten. En we zijn niet eens laat opgestaan, omdat we zelf vandaag ook het nodige willen en moeten doen. 

Voor vandaag is heel goed weer verwacht. Perfect om weer eens lekker door te pakken in de tuin.

Om elkaar niet in de weg te lopen doen we kalm aan met ons ontbijt, maar als we een motorgeluid horen en de vloer een beetje voelen trillen, wordt het de hoogste tijd om even buiten te kijken, waar de hovenier het gravier d'or pad al aan het 'aftrillen' is. 


De aansluiting van het oude tegelpad met het gravier d'or is intussen ook netjes gemaakt. Dat schiet mooi op. En bij daglicht zie je alles toch een heel stuk beter dan gisteravond in het donker!


Nadat we even boodschappen hebben gedaan, blijken er ook weer wat palen bij de poort te zijn geplaatst. Niet alleen om het hek te bevestigen, maar ook naast het huis waar over een tijdje de kliko's tussen kunnen worden gezet. Dit wordt dan ook afgewerkt met schapenhek waarna er klimplanten tegen aan komen. 

De houtstek, die we hier voorlopig hebben neergezet, gaan we nog afbreken en vermoedelijk zal die afgevoerd worden want een alternatieve bestemming hebben we daarvoor nog niet kunnen verzinnen.


Als we van voor naar achteren de tuin in lopen, zien we dat ook de laatste staptegels zijn gelegd. Nu is het paadje rondom de vijver tot aan het gazon af, en ook de 'afslag' naar het doodlopende stukje achterin de tuin is klaar.

 

Nadat de staptegels gelegd zijn en het grondwerk in de achtertuin is begonnen, is het bankje ook voor het eerst in gebruik genomen.....


....net als even later het vlonderterras, waar van een welverdiende theepauze kan worden genoten in een stralende zon bij een temperatuur van een graad of twaalf.



Je kunt het veel slechter treffen als je in december de hele dag buiten moet werken, denken wij.


Omdat onze schuur al een paar weken vol staat met planten die de tuin in moeten, hebben we gevraagd of het mogelijk is om de beplanting niet als laatste te doen maar in de planning iets naar voren te halen, zodat de planten kunnen wennen aan hun nieuwe buitenplek. Dat vraagt het nodige voorbereidende werk aan de grond, eerst omspitten....


 ...en daarna bemesten. Met vereende kracht wordt dit klusje geklaard, daarna kan Jeanet de planten al vast gaan uitzetten waarna ze morgen door de hovenier zullen worden geplant.


Bij het omscheppen en bemesten van de grond komt de vraag op of alle planten uit de bestaande border moeten worden gehaald of dat sommige beter kunnen blijven staan. 
Een goed moment om ook even te overleggen waar de overige planten, die hier opgekuild waren, naar toe moeten.


Nadat wij alle planten hebben verplaatst van de berging naar de terrasvlonder, begint het uitzetten door Jeanet. Dat blijkt nog een behoorlijke uitzoek klus, ondanks dat Jeanet alle borders netjes heeft uitgetekend op papier.

Want eerst moet gekeken worden waar welke plant moet komen.....
 

 ....dan moet uit de plantenvoorraad, waarvan sommige, inmiddels bladloze, exemplaren nog niet eens zo makkelijk herkenbaar zijn, de juiste soort worden gekozen.....


... en pas dan kunnen de planten in de border worden gezet.


Nadat de border is gedaan, komen de planten die rond de vijver moeten komen aan de beurt. Hieronder zijn ze voorlopig op de staptegels gezet, zodat ze niet per ongeluk, bijvoorbeeld doordat ze door beesten worden omgestoten, in de vijver terecht komen.


Terwijl Jeanet met de border bezig is, gaan de hoveniers verder met de vloerdelen op de vlonder. Om de rand met de vijver mooi strak afgewerkt te krijgen worden de planken langs een lijntje gezet.


 Nadat de meeste planken op hun plaats liggen.....


 ....is het een kwestie van even flink (elektrisch) doorschroeven en alles zit vast.


Tot slot het eindbeeld voor vandaag.


De structuur van de tuin begint steeds meer vorm te krijgen. Van de harde delen hoeft alleen de poort nog te worden neergezet. Voor het overige moeten alleen nog wat puntjes op de i worden gezet. 

Het werk voor vandaag zit er bijna op. Het enige wat wij vanavond nog hoeven te doen, is kijken of wij ons helemaal kunnen vinden in het voorstel van de hovenier voor de waterplanten die in de vijver gaan komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.