zaterdag 5 december 2015

Bijna klaar!

Vandaag zou druk worden. De dag van de laatste grote klussen. 

De resterende grond moet worden omgespit en bemest, alle planten moeten de grond in, de poort aan de voorkant moet worden geplaatst, de pergola moet nog van latwerk voorzien worden.

Om alles voor elkaar te boksen is het hoveniersteam vandaag met zijn drieën en daarmee op volle sterkte.

Als we wakker worden is het buiten droog. Dat scheelt al vast, want de hele dag in de regen werken is geen pretje. Het heeft vannacht wel weer hard gewaaid, en er staat nog steeds een harde, koude wind, die de hele dag zal aanhouden. Maar droog blijft het wel de hele dag. Gelukkig.

De eerste flinke klus is het poten van alle beplanting en de haag. Voordat de planten de grond in kunnen moeten ze door Jeanet worden uitgezet. Daar is gisteren al een begin mee gemaakt, en vandaag volgt de rest. Het is nog flink doorwerken om alle planten op tijd uit te zetten, want de hovenier zit Jeanet met het pootwerk op de hielen.


Maar het uitzetten gaat toch net wat sneller dan het poten, en na verloop van tijd is de tuin bezaaid met blauwe, rode en zwarte plastic potjes. De laagste kruipplantjes komen tussen de staptegels, telkens één....


Van de gisteren neergezette planten is een aantal door de harde wind al omgewaaid, maar gelukkig zijn ze niet van hun plek gewaaid en hoeft het werk van gisteren dus niet te worden over gedaan.


Het blijkt toch best een behoorlijke hoeveelheid planten die moeten worden gepoot, en Henri is blij dat hij dit niet zelf hoeft te doen.  Eén, of een handvol planten in de grond zetten is leuk, maar meer dan honderd......?  Dat is vakwerk.

Hieronder de hovenier aan het werk, die plantje voor plantje wegwerkt in de grond, gelukkig met kniebeschermers en goede handschoenen.


En zo ziet de border er na het planten uit. Zo is het nog een beetje moeilijk te geloven dat sommige planten misschien zelfs te dicht bij elkaar staan, maar uiteindelijk zal hier niet of nauwelijks nog zwarte grond te zien zijn en raakt alles bedekt onder een groene deken waaruit een rijke bloemenpracht ontspringt.....



Hieronder: tussen twee staptegels. Nu nog een heel klein plantje met miniscule, tere bloemetjes. Oppassen dat je er niet per ongeluk bovenop gaat staan. Hoe lang zal het duren voordat de tegels bijna zijn overwoekerd door dit groen?



Terwijl het planten in volle gang is, wordt aan de achterkant van de vlonder een frame van latten bevestigd. Over deze latten zal één van onze druiven geleid worden, zodat we met een beetje geluk volgend jaar al enige privacy hebben wanneer we 's avonds op dit terras neerstrijken. 
Ook de constructie van de kubus wordt nog wat gefinetuned.  


Beeld van hoe het lattenwerk wat extra beschutting geeft tegen inkijk vanaf het openbare gazon dat naast onze tuin ligt.


Een volgende klus is het aanplanten van de haag. Hieronder de struiken, nu niet veel meer dan kale wortels en kale takken. Eigenlijk is voor de leek alleen de haagbeuk te herkennen aan zijn oude blad, en de rozen aan de doornen. Daartussen meidoorns en diverse andere struiken, die uiteindelijk voor een gevarieerde en - in de zomer - groene afscheiding gaan zorgen. 



De aanplant in volle gang. Wel even werk, want deze natuurlijke haag strekt zich in totaal over ruim dertig meter uit!



Tot slot wordt vandaag de poort ter hand genomen. Het raamwerk van de openslaande deur stond al klaar op ons terras, maar wij hadden ons afgevraagd of vandaag zou lukken om deze ook al te plaatsen. 

En dan scheelt het, denken wij, als je met zijn drieën bent, want eerder dan verwacht is het andere werk gedaan en kan het kastanjehouten frame dat de basis vormt voor onze ingang, worden afgemaakt. Hier wordt de ligger die bovenop komt op de juiste lengte gezaagd, en daarna gaat het snel.....

 
 ....hier de bevestiging van het frame...


 .... en dan duurt het niet lang meer of de poort staat er in zijn geheel! Hieronder de eerste test van de deur door de hovenier ...., en dat werkt prima.



Hieronder de aanblik van buiten af....



 ....en van binnen vanuit de tuin, waar ook de opstelplaatsen voor onze kliko's goed te zien zijn. Nu is het allemaal nog kaal, maar hier mogen de komende jaren ook klimmers zich uitleven. 
 


En dan, als allerlaatste voor vandaag, wordt de tijdelijke toegang aan de zijkant van de tuin dicht gemaakt. 


Daarmee is onze tuin nu een afgesloten geheel! Het is bijna een symbolisch moment, dat de tuinrenovatie nu zo goed als afgerond is.

Nu nog de rand van de vijver afwerken en de planten in de vijver zetten, en nog wat andere, kleinere dingen. Dat gebeurt naar verwachting over één of anderhalve week als alle spullen geleverd zijn. 

Wij kijken nog even rond terwijl het razendsnel begint te schemeren. Het is toch wel bijzonder om te zien hoe ons ontwerp in een week of twee van een tekening is getransformeerd in het echt, en hoe veelbelovend het er nu al uit ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.