zaterdag 12 december 2015

Verwildering

Hoewel onze tuin helemaal niet zo enorm groot is, hebben wij hem verdeeld in meerdere zones. Eén van die zones is het gedeelte vóór het hek, waar de tuin eigenlijk nog niet echt begonnen lijkt te zijn. 
Vóór het hek ligt onze voortuin, het deel van onze tuin dat straks verscholen is achter het met wilde wingerd en klimop overwoekerde stapelmuurtje dat we onlangs zelf hebben opgetrokken uit de overgebleven tegels en stenen die ooit op ons terras lagen. 
In tegenstelling tot veel voortuinen in onze buurt, die er keurig bij liggen, wordt onze voortuin een 'verwilderingsplek' waar de natuur, zo op het eerste gezicht, zijn gang mag gaan zoals in de tuinen van Louis le Roy, die niets moest hebben van een keurig aangeharkte tuin met een strak gemaaid gazon.

Omdat dit deel van de tuin op het noorden ligt, is het een ideale plek voor planten die goed in de schaduw gedijen. En volgens Henri is een schoolvoorbeeld van planten die het op het noorden goed doen de varen, de oerplant die uit een ander sterrenstelsel lijkt te zijn overgewaaid. 

We hebben er nu inmiddels een stuk of zes die hier hopelijk in de schaduw tot volle wasdom kunnen komen. 



Misschien leek het vandaag, met alle regen, geen ideale dag om buiten te gaan werken. Maar van de hovenier hebben we intussen geleerd dat je je daar niet door hoeft te laten afschrikken omdat je je er prima op kunt kleden. 

En het scheelt natuurlijk als het niet ook nog eens heel koud is, zoals vandaag. Hieronder is Jeanet één van de varens aan het planten.....




 ....om daarna in de achtertuin nog een blauwe regen tegen de pergola te zetten. Daar liepen we vandaag in het tuincentrum, dat was omgebouwd tot een waar kerstparadijs, heel voordelig tegen aan.



De hele dag buiten in de regen is voor ons wat teveel van het goede, maar een handvol planten poten is geen probleem, ook al regent het. 

Als het planten is gebeurd, kunnen we lekker naar binnen. Met de houtkachel aan en een stuk zelfgebakken speculaas bij de thee, en de snert al op het vuur, kijken we terug op weer een welbestede dag in de tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.