Maar niet vandaag.
Als de wekker om zeven uur af gaat, kijken we elkaar in eerste instantie verwilderd aan. Zijn we toevallig allebei vergeten dat het weekend is? Oh nee, realiseren we ons tegelijkertijd: vandaag gaat de hovenier een tussensprintje trekken door ook deze, normaal gesproken vrije dag goed te benutten.
Op het programma staan twee klussen. Eerst zal de vijverfolie worden aangebracht zodat de vijver gevuld kan worden, daarna - of tegelijkertijd, afhankelijk van hoe snel de vijver zich vult - zal de schutting tussen ons en de buren worden neergezet.
*** De Vijver ***
Gisteren was al veel voorbereidend werk gedaan, en vandaag hoeft alleen nog het laagste niveau te worden leeggepompt en even afgestreken. Daarna gaat het werk in drie fasen: het begint met het aanbrengen van worteldoek, om vrijwel uit te sluiten dat er nog planten proberen om van onder de vijver naar het oppervlak te komen. Vervolgens komt de folie, en ten slotte het water.
Het worteldoek moet met een paar stenen op zijn plek worden gehouden vanwege de harde wind, en zelfs dan waait het hier en daar nog een beetje op. Hieronder zijn goed de drie niveaus van de vijver te zien, en is ook te zien hoe het grondwater al weer omhoog probeert te komen.
Als het worteldoek eenmaal ligt, kan de vijverfolie worden gelegd. Eerst wordt het even uitgelegd bij de parkeerplaats achter ons huis. Uitgevouwd is de folie, in feite een vergelijkbaar materiaal als de binnenband van een fiets, zes meter breed. Volgens de hovernier gaat het normaal gesproken meer dan 25 jaar mee.
Nou, als dat zo is, dan zijn wij dik tevreden!
Als je dit formaat folie ziet, dan oogt onze vijver ineens weer bescheiden.....
Het uitvouwen van de folie over de vijver is een kunst apart. Nadat de folie eerst weer als een tafellaken is opgevouwen, wordt het in het gat van de vijver weer uitgevouwen. Nu komt het er op aan om dit enorme oppervlak aan materiaal netjes aan te laten sluiten bij het gat wat in meerdere hoogtes is gemodelleerd.
Gelukkig heeft de hovenier deze zaterdag hulp van zijn zoon, want het lijkt bijna niet mogelijk om dit in je eentje te doen. Een extra complicatie is het aanbrengen van de folie onder de pergola, wat met de nodige voorzichtigheid en handigheid toch lukt.
Dan is het zover: het eerste water!
Gisteren hadden wij - heel ruw - de inhoud van de vijver op zo'n 2,5 kubieke meter geschat, en met dit bescheiden waterstraaltje gaat het nog wel even duren voordat de hele vijver gevuld is.
Maar dat heeft ook een voordeel: vouwen en plooien kunnen door de hovenier met aandacht en beleid worden weggewerkt, voordat het water is gearriveerd.
Intussen is het water al een niveau hoger gekomen, en worden ook hier de plooien gladgestreken.
Uiteindelijk is de vijver tot een paar centimeters onder de rand gevuld, en dat is voor vandaag voldoende. Nu moet de folie zich eerst een paar dagen 'zetten', voordat de vijver tot de rand wordt afgevuld.
Wel wordt alvast het overtollige folie afgeknipt.
Volgens afspraak zal de rand worden afgewerkt met stukken korrelbeton van de bloembakken die de vorige eigenaren in de tuin hadden staan, en die wij vorig jaar al in stukken hadden geslagen maar nog nooit hadden afgevoerd....
Aanvankelijk zijn deze stenen nog ruw en onbegroeid, maar als de tuin en de vijver over een tijdje tot volle wasdom zijn gekomen, dan geeft dit juist een heel natuurlijke aanblik. In elk geval een stuk mooier dan tegels of flagstones, waarmee vijvers ook vaak worden 'afgezoomd'. Dat vinden wij tenminste.
Uiteindelijk is dit het tussenresultaat... wij vinden het nu al bijna mooi!
*** De Schutting ***
Het werk aan de schutting begint al als de vijver nog wordt afgevuld. Vandaag is de laatste dag dat de buren de werkzaamheden in onze tuin vanaf hun bank kunnen bekijken, en wij elkaar kunnen groeten als we aan het eind van de dag een kijkje in de tuin nemen om te zien wat er allemaal is gebeurd.
De schutting loopt bij lange na niet over de hele zijkant van de tuin, want na zo'n 2,5 meter begint de natuurlijke afscheiding in de vorm van een brede taxus die hier waarschijnlijk al decennia staat en waarvan we in overleg met de buren hebben besloten dat die mag blijven staan.
Verder komt er boven de schutting een balk, eigenlijk een soort mini-pergola, waar onze druif en clematis naar toe zullen worden geleid zodat ook daar uiteindelijk een groen beeld zal ontstaan.
Om te beginnen moeten de palen in de grond worden gezet.....
....wat nog helemaal niet meevalt, omdat er zelfs op diepte nogal wat bakstenen in de grond zitten...
....na het nodige hak en breekwerk, is ook het gat voor de tweede paal klaar.
Nadat vervolgens de derde paal en de balk boven de schutting zijn geplaatst, kan eindelijk het eerste paneel worden aangebracht.
.... waarmee het uitzicht van de buren, en ons uitzicht naar de buren, is weggenomen.
Tegen de tijd dat de schutting provisorisch staat, is het praktisch donker en kunnen de hoveniers niet verder werken. Aanstaande week moeten de palen nog aan de gevel worden vastgezet, en worden ook de palen in de grond goed gefixeerd.
Hopelijk blijft alles tot die tijd netjes overeind staan, want het kan nu nog een beetje wiebelen. Als Jeanet op internet leest dat we vanavond en morgen windstoten tot 100 km/u kunnen verwachten, plaatst de hovenier nog een soort steunbeer in de grond om te voorkomen dat de schutting scheef zakt.
Anders moet komende week alles opnieuw waterpas worden gesteld..... we hopen, dat dat niet nodig zal zijn....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.